Gestreken of niet, hoe zwaar weegt het door?

Mijn voorkeur gaat uit naar netjes gestreken, ook als het om papier voor mijn drukwerk gaat! Dat geeft immers het mooiste én nauwkeurigste eindresultaat bij het drukken. Daar gaat het tenslotte over hé: nauwkeurig drukwerk met het best mogelijke resultaat. Tekst die perfect leesbaar is en foto’s die hun diepste details prijsgeven, zowel in de donkere als in de lichte stukken.
Ongestreken papier heeft het grote voordeel dat het altijd mat is, maar het nadeel dat de inkt in de papiervezels kruipt en uitvloeit, waardoor je foto’s valer en minder gedetailleerd zijn en je teksten minder goed leesbaar worden.

Wil dat zeggen dat het papier waarop ik mijn drukwerk laat maken gegarandeerd glanzend is? Helemaal niet!

In de moderne papiersoorten heb je mogelijkheden zat. Gloss, Silk, Matt,… Wit, Extra wit, Crème.

Welk papier is nu het beste?

Dat hangt af van de functie die het drukwerk moet vervullen.

Moet het drukwerk opvallen?

Ga dan voor glanzend (gloss). Afbeeldingen worden het meest nauwkeurig weergegeven op glad papier, omdat er zo goed als geen uitvloei van de inkt op het papier is. Covers van magazines (glossies), posters en standaard reclamedrukwerk worden vaak op dit papier gedrukt.

Op glanzend papier is tekst niet altijd even goed leesbaar omwille van de reflectie van het licht, daarom is een papier met zijdeglans (silk) een veel gemaakte keuze voor drukwerk waarbij niet alleen beeld, maar ook tekst een belangrijke rol speelt. Brochures, jaarverslagen, productinformatie… zijn voorbeelden van drukwerk dat vaak op zijdeglans papier wordt gedrukt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar mat gestreken papier. Dat heeft naar mijn gevoel een verleidelijke uitstraling, voelt zacht aan en door zijn matte textuur heb je geen hinder van weerkaatsend licht bij het bekijken van beelden of het lezen van teksten. Als het van mij afhing, dan zou ik alles laten drukken op mat gestreken papier.

Zelf ben ik ook grote fan van helder wit papier. Daarmee bereik je de helderste kleuren in foto’s en het grootste contrast met zwart gedrukte tekst. Hoewel een crèmekleurig zijdeglans papier ook heel erg chique kan ogen voor bijvoorbeeld een uitnodiging, maar evenzeer voor jaarverslagen of brochures.

Hoe zwaar weegt je papierkeuze door?

Welke afwerkingmogelijkheid je ook kiest voor je papier, naast textuur is gewicht een heel belangrijk criterium als het om drukwerk gaat. Het effectieve grammage van je papier is een heel persoonlijke, maar ook praktische overweging die je moet maken.
Het beste is dit te bespreken met je drukker. Desnoods even bij hem langs te gaan en te gaan kijken en voelen aan enkele stalen.

Een paar algemene richtlijnen geef ik nog graag mee:

Kies zwaarder papier (hoger dan 170 grams) om: documenten stevig in de hand te laten liggen brochures een luxueuse uitstraling te geven te garanderen dat de bedrukking van de ene zijde niet doorschijnt op de andere zijde.

Kies lichter papier (lager dan 170 grams) om: verzendkosten laag te houden gedrukte vellen makkelijker te vouwen documenten met veel pagina’s lichter te maken.

Er valt ongetwijfeld nog veel meer te vertellen over papiersoorten en toepassingen. Heb jij een mooi voorbeeld waarbij je een speciale papiersoort gebruikt hebt? Of heb je er je eigen ideeën rond? Laat ze gerust horen!

 

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.