Goesting in iets speels…

Ik liep Els Deboutte van ‘Make Me Fly’ tegen het lijf tijdens een business coaching traject. Van een eerste gesprek kwamen er meer en tenslotte kwamen er allerlei persoonlijke verhalen aan bod. Ook over de weg die ik afgelegd heb om tot het punt te komen waar ik op dat moment zat. Dat verhaal is Els blijkbaar bijgebleven.

Na die opleiding zijn we min of meer contact blijven houden. Op een bepaald moment vroeg Els of ze me mocht interviewen voor het boek dat ze voor Kluwer aan het schrijven was. Mijn verhaal is echt, de lay-out bleef in handen van de uitgever.

In de periode dat Els aan haar tweede boek aan het schrijven was, ben ik bij haar een paar keer op bezoek geweest. Tijdens één van die gesprekken kwam mijn portfolio op mijn oude website bovendrijven. Wilde ik toen vooral illustreren dat de presentatie van de voorbeelden niet aantrekkelijk was en dat ik daarom de mensen er liever niet naartoe verwees, keek Els vooral naar de projecten. Haar reactie was heel spontaan: “Hé, jij maakt écht mooie lay-outs!”. Mijn reflex: “Ja natuurlijk, anders zou ik me er niet voor laten betalen.”

Niet lang daarna vroeg ze of ik het zou zien zitten haar nieuwe boek in een lay-out te gieten. Het mocht geen saai theoretisch leesboek zijn, maar een praktische handleiding die mensen weer goesting in hun werk en hun leven zou brengen. Daar had ik wel zin in.

Het was een uitdagend project. Oorspronkelijk zouden er een 10-tal illustraties in komen, uiteindelijk zijn het er tientallen geworden. Zoals vaker het geval is met dit soort opdrachten, groeit het project naarmate je er meer mee bezig bent.

Ik ben heel erg blij dat Els me haar boek heeft toevertrouwd. Het is een super fijne samenwerking geweest en ik ben na meer dan een jaar nog steeds trots op het resultaat.

Hoe Els het traject ervaren heeft, vertelt ze hierna zelf.

“Voor mijn boek ‘Goesting! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven’ was ik op zoek naar een grafisch vormgever die mijn ideeën op een fijne, ietwat speelse en stijlvolle manier kon visualiseren. Ik wou een boek waar mensen spontaan naar grijpen omdat het er aantrekkelijk uit ziet. Else maakte dat helemaal waar. Ze stelde een concept voor dat visueel toelaat het boek ofwel van kaft tot kaft te lezen, of hier en daar een thema te kiezen. En zocht de geschikte illustraties die ze volledig aanpaste aan tekst en onderwerp. Daarnaast kon ik op haar rekenen voor een eerlijke en kritische mening. Ook ik kon die kwijt. Zo werd mijn boek een productie waarbij ik ook over de vormgeving veel complimenten krijg (pluimen op de hoed van Else ) en waar zowel Else als ik met trots achter staan. Een supersamenwerking met een grafisch expert. Ik zou het zo opnieuw doen!”

Save